Promyk

Odmiana o żółtych owocach, owocująca na tegorocznych pędach we wczesnym terminie – początkiem sierpnia. Stożkowe owoce, odznaczają się jasno-żółtą barwą z połyskiem. Są duże (średnio ok. 5 g) i jędrne, charakteryzują się długą trwałością pozbiorczą, przydatnością do transportu. Dzięki tym cechom oraz dobremu smakowi i aromatowi mogą wzbogacić ofertę malin deserowych jako dodatek do czerwonych malin. Krzew rośnie silnie, ma sztywne pędy, które są pokryte kolcami. Odmiana wyróżnia się dobrą odpornością na choroby, w tym rdzę maliny. Dlaczego warto jeść żółte maliny? Maliny żółte posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe! Dostarczają 26,2 mg kwasu askorbinowego w 100 g świeżych owoców, co stanowi 50 % minimalnego dziennego spożycia witaminy C ! Charakteryzują się niższą zawartością antocyjanów natomiast wyższą zawartością polifenoli (kwas elagowy, elagotaniny) oraz kwasu askorbinowego w porównaniu do czerwonych malin! Ponadto maliny żółte stymulują produkcję kolagenu, poprawiając jędrność i wygląd skóry. Regularne spożywanie żółtych malin łagodzi objawy depresji i wahań nastroju.