Jantar

Odmiana powtarzająca owocowanie, o słodkich, żółto-pomarańczowych owocach, przydatna do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa. Krzew charakteryzuje się średnim wzrostem. Roślina wytwarza kilkanaście pędów, wysokości około 1,5 m. Pędy są jasno-zielone, pokryte licznymi, drobnymi kolcami. Owoce są jędrne, średniej wielkości, okrągłe z połyskiem. W zależności od fazy dojrzałości zbiorczej przybierają kolor od jasno-żółtego po ciemno-pomarańczowy. Są smaczne. Charakteryzują się wysoką zawartością ekstraktu (11,7% Brix), wysoką zawartością witaminy C oraz wysoką zdolnością antyoksydacyjną (wskaźniki DPPH, FRAP). Zawartość polifenoli jest porównywalna do odmiany ‘Polana’ (tabela 1). Jantar jest odmianą powtarzającą owocowanie, ale owocuje głównie na tegorocznych pędach. Dojrzewanie owoców rozpoczyna się w pierwszym tygodniu sierpnia i trwa zazwyczaj 3-4 tygodnie. Rośliny są zdrowe, mało podatne na choroby pędów i korzeni.   Tabela 1. Plon handlowy, masa owoców, początek dojrzewania oraz zawartość ekstraktu (% Brix) odmiany Jantar w porównaniu do odmiany ‘Poranna Rosa’.
  Odmiana Plon handlowy (kg/krzew) Plon handlowy (g/pęd) Średnia masa owoców (g) Max. masa masa owoców (g) Min masa owoców (g) Początek dojrzewania owoców Ekstrakt [% (Brix)
Poranna  Rosa 0,92 177,1 3,7 5,1 2,5 17.08  8,9
Jantar 0,94 200,2 2,8 4,1 2,3 8.08 11,7
  Tab. 2 . Zawartość antocyjanów, wit. C, polifenoli oraz wartości antyoksydacyjnych: DPPH i FRAP w owocach odmian maliny żółtej
Odmiana/klon Antocyjany (cyanidin-3 glucoside mg/l) Wit.C (mg/100 g suchej masy) Polifenole (g kwasu galusowego na 100 g suchej masy) DPPH (mmoli trolox/100 s. m., SD w 15 min) FRAP (mmol Fe2+/100 g s. m.w 15 min)
JANTAR 2,4 187,8 0,89 52,46 2,27
PORANNA ROSA 0,2 204,0 0,89 47,38 2,34
(Badania wykonane przez dr Mirosław Krośniak UJ Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński – Collegium Medicum, Zakład Bromatologii, w ramach projektów realizowanych przez NCBiR: POIR.01.01-00-0073/16 i POIR.01.01.01-00-0005/17).