Alka Niwa ( NT 140081 )

Klon o poziomkowym smaku i aromacie. Zgłoszony do ochrony prawnej COBORU pod nazwą Alka Niwa, czeka na akceptację. Roślina silna o luźnym pokroju. Kwiatostany wyrastają na równi z poziomem liści, wytwarzają dużą liczbę sadzonek. Zdrowotność roślin wynosi jest wysoka z niewielką podatnością na mączniaka, odporne na choroby korzeni. Dojrzewanie jest wczesne, zbiór ok. 26 dni. Plenność jest dość duża , przewyższające plonowanie Elsanty i Malwiny (760-1000 g na roślinę; 30,4-31,6 t/ha). Owoce są żywoczerwone, wydłużone (sopelkowe), słodkie z lekkim poziomkowym aromatem, mają dobrą jędrność (4+ w skali 1-5), duże do małych (średnia masa 15,7-19,6 g), drobnieją podczas zbioru. Bardzo duże owoce mogą posiadać małą komorę powietrzną; szypułka odstająca, średnio łatwe odszypułkowanie. Smak owoców jest słodki (ekstrakt 10–11 Brix), z lekkim poziomkowym aromatem; zawartość polifenoli wynosi 1041,377; wartość antyoksydacyjna FRAP 19,81; DPPH 54-54,5; a sucha masa 10,5 – 13,0%. Przeznaczenie deserowe oraz przetwórcze do produkcji soków i pulpy, mogą znaleźć zastosowanie w wyspecjalizowanej produkcji jak: jogurty, lody, wyroby cukiernicze, a dzięki wysokiej zawartości suchej masy, jako owoce do liofilizacji. Może być uprawiana w różnych technologiach w polu i pod okrywami (w glebie i na stołach w sztucznym podłożu). Dofinansowane z projektu POIR. 01.01.01-00-0073/16