Hodowca: Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.

Autor: Dr Agnieszka Orzeł

Termin dojrzewania: wczesny na pędach tegorocznych (pocz. VIII)

Krzew: pędy sztywne, jasnozielone, pokryte kolcami

Owoce: jasno-żółte z połyskiem, stożkowe, aromatyczne, smaczne (zawartość ekstraktu 12% Brix)

Owoce duże, ponad 5 g, jędrne

Owoce charakteryzują się długą trwałością pozbiorczą, nadają się do transportu

Odmiana PROMYK charakteryzuje się niższą zawartością antocyjanów natomiast wyższą zawartością polifenoli (kwas elagowy, elagotaniny) oraz kwasu askorbinowego w porównaniu do czerwonych malin!

Przydatność odmiany: owoce deserowe

Odporność na choroby: odmiana odporna na rdzę maliny

Maliny żółte mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe!

Maliny żółte dostarczają 26,2 mg kwasu askorbinowego

w 100 g  świeżych owoców, co stanowi 50 % minimalnego dziennego spożycia witaminy C !

Maliny żółte stymulują produkcję kolagenu, wpływają na zdrowy i promienny wygląd, pozbawionej zmarszczek skóry

Regularne spożywanie żółtych malin łagodzi objawy depresji i wahań nastroju. Każde dziecko powinno je mieć w zasięgu ręki