Hodowca: Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.
Autor: Dr Agnieszka Orzeł
Termin dojrzewania: wczesny na pędach tegorocznych (pocz. VIII)
Krzew: pędy sztywne, jasnozielone, pokryte kolcami
Owoce: jasno-żółte z połyskiem, stożkowe, aromatyczne, smaczne (zawartość ekstraktu 12% Brix)
Owoce duże, ponad 5 g, jędrne
Owoce charakteryzują się długą trwałością pozbiorczą, nadają się do transportu
Odmiana PROMYK charakteryzuje się niższą zawartością antocyjanów natomiast wyższą zawartością polifenoli (kwas elagowy, elagotaniny) oraz kwasu askorbinowego w porównaniu do czerwonych malin!
Przydatność odmiany: owoce deserowe
Odporność na choroby: odmiana odporna na rdzę maliny
Maliny żółte mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe!
Maliny żółte dostarczają 26,2 mg kwasu askorbinowego
w 100 g świeżych owoców, co stanowi 50 % minimalnego dziennego spożycia witaminy C !
Maliny żółte stymulują produkcję kolagenu, wpływają na zdrowy i promienny wygląd, pozbawionej zmarszczek skóry
Regularne spożywanie żółtych malin łagodzi objawy depresji i wahań nastroju. Każde dziecko powinno je mieć w zasięgu ręki
![]() |