![]() |
Malina czarna jest całkowicie odrębnym gatunkiem niż malina czerwona. Odmiany uprawne zostały ukształtowane z gatunków dzikich: Rubus occidentalis L., R. leucodermis oraz R. strigosus (naturalnie występują tylko w Ameryce Północnej), R. coreanus (Korea Północna i Południowa, Japonia oraz Chiny). |
|||
Właściwości zdrowotne mają oprócz owoców także nasiona, liście, młode pędy wierzchołkowe oraz korzenie, które stosowane były w ziołolecznictwie już od starożytności. Obecnie badania naukowe potwierdziły działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwnowotworowe maliny czarnej. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
||
Jest to więc kolejny super owoc z rodzaju Rubus (malina, jeżyna), który powinien na stale zagościć w diecie jako prewencja wielu chorób, a także wzmacnianie odporności, ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy. | ||||
Wykorzystanie owoców, wartość zdrowotna czarnej maliny Ze względu na wysoką zawartość antocyjanów, malina czarna od dawna wykorzystywana była jako naturalny barwnik, co wykorzystywano w przetwórstwie chcąc poprawić kolor przygotowywanych produktów. Obecnie prowadzone są badania nad wykorzystaniem czarnej maliny i innych owoców jagodowych charakteryzujących się wysoką zawartością antocyjanów w chemoprewencji zmian przednowotworowych lub ich progresji do raka lub nawrotu raka. Odmiany maliny czarnej różnią się między sobą zawartością antocyjanów i polifenoli, jednak zawartość omawianych związków w czarnej malinie zdecydowanie jest wyższa niż np. w owocach bzu czarnego (Sambucus nigra), borówce wysokiej (Vaccinium corymbosum), porzeczce czarnej (Ribes nigrum) czy jeżynie (Rubus subgenus Rubus). W związku z tym owoce te zaliczono do tzw. żywności funkcjonalnej. Wykorzystywane są jako nutraceutyki łączące wartość żywieniową i farmaceutyczną. Przeciwwirusowe działanie czarnej maliny W badaniach prowadzonych przez koreańskich naukowców stwierdzono, że nasiona czarnej maliny (Rubus coreanus) pozostałe po produkcji wina lub soku wykazują działanie przeciwwirusowe przeciwko wirusom grypy typu A i B oraz koronawirusowi KR01, szczepowi pandemicznemu z 2009 roku. Działanie przeciwwirusowe wykazuje jeden z polifenoli, kwas galusowy. U mysz zakażanych wirusem grypy doustne podanie sproszkowanych nasion czarnej maliny (bardzo niska dawka 1 mg / kg masy ciała) znacznie poprawiło wskaźnik przeżycia i zmniejszyło miano wirusa w płucach. Przeciwnowotworowe działanie czarnej maliny Czarne maliny zawierają wiele znanych środków chemoprewencyjnych, dlatego zostały włączone do licznych badań klinicznych. Wśród polifenoli na szczególną uwagę zasługują elagotaniny i galotaniny. W przewodzie pokarmowym ulegają hydrolizie do kwasu elagowego. Jest to jeden z polifenoli, któremu przypisuje się szerokie działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Według badań dodanie suplementacji czarnej maliny do chemioterapii może skutkować zwiększoną skutecznością leku i zmniejszoną opornością. Istnieją dowody doświadczalne wskazujące na hamujący wpływ doustnego podania sproszkowanych nasion czarnej maliny na indukcję raka gruczołu sutkowego u szczurów. Oprócz efektów profilaktycznych i terapeutycznych, czarne maliny mogą być potencjalnie stosowane jako adiuwanty chemioterapii w celu zwiększenia jej skuteczności. Przeciw zapalne i przeciwbakteryjne działanie czarnej maliny Badania koreańskich naukowców dowodzą, że największe właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, które można wykorzystać jako alternatywę do stosowania w przemyśle spożywczym i kosmetycznym i / lub jako środki farmaceutyczne mają korzenie czarnych malin. Czarna malina w profilaktyce leczenie cukrzycy typu 2 Cukrzyca to obecnie jedna z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych powodująca śmiertelne powikłania na całym świecie (m.in. choroby układu krwionośnego, oczu, nerek i układu nerwowego). Cukrzyca typu 2 wiąże się z różnymi stopniami insulinooporności, upośledzonym wydzielaniem insuliny oraz ze zwiększoną produkcją glukozy w wątrobie. Styl życia, głównie zmniejszona aktywność fizyczna sprzyja nadwadze i otyłości, skutkując zwiększoną zapadalnością na cukrzycę. Czynniki dietetyczne również odgrywają ważną rolę w zapobieganiu, leczeniu istniejącej cukrzycy i zapobieganiu lub przynajmniej spowolnieniu tempa rozwoju powikłań. Zwiększone spożycie warzyw i owoców znajduje się w centrum zaleceń żywieniowych dotyczących zapobiegania i leczenia cukrzycy. Działanie przeciwcukrzycowe polifenoli pochodzących z owoców jagodowych, w tym maliny czarnej, może być spowodowane m.in. ich działaniem przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, hamowaniem i wchłanianiem enzymu trawiącego węglowodany w przewodzie pokarmowym. |