Odmiana powtarzająca owocowanie, o słodkich, żółto-pomarańczowych owocach, przydatna do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa

 

Odmiana zgłoszona w 2019 roku do badań przed rejestracyjnych COBORU pod nazwą hodowlaną NR126107

Autorem jest dr Agnieszka Orzeł

Krzew charakteryzuje  się średnim wzrostem. Roślina wytwarza kilkanaście pędów, wysokości około 1,5 m. Pędy są jasno-zielone, pokryte licznymi, drobnymi kolcami.

Owoce są jędrne, średniej wielkości, okrągłe z połyskiem. W zależności od fazy dojrzałości zbiorczej przybierają kolor od jasno-żółtego po ciemno-pomarańczowy. Są smaczne.

Charakteryzują się wysoką zawartością ekstraktu (11,7% Brix), wysoką zawartością witaminy C oraz wysoką zdolnością antyoksydacyjną (wskaźniki DPPH, FRAP). Zawartość polifenoli jest porównywalna do odmiany ‘Polana’ (tabela 1).

Dojrzewanie owoców. Jantar jest odmianą powtarzającą owocowanie, ale owocuje głównie na tegorocznych pędach. Dojrzewanie owoców rozpoczyna się w pierwszym tygodniu sierpnia i trwa zazwyczaj 3-4 tygodnie.

Przydatność odmiany: odmiana deserowa oraz dla przetwórstwa, do amatorskiej uprawy.

Podatność na choroby: rośliny są zdrowe, mało podatne na choroby pędów i korzeni.

 

Tabela 1. Plon handlowy, masa owoców, początek dojrzewania oraz zawartość ekstraktu (% Brix) odmiany Jantar w porównaniu do odmiany ‘Poranna Rosa’.

  Odmiana Plon handlowy (kg/krzew) Plon handlowy (g/pęd) Średnia masa owoców (g) Max. masa masa owoców (g) Min masa owoców (g) Początek dojrzewania owoców Ekstrakt [% (Brix)
Poranna  Rosa 0,92 177,1 3,7 5,1 2,5 17.08  8,9
Jantar 0,94 200,2 2,8 4,1 2,3 8.08 11,7

 

 

Tab. 2 . Zawartość antocyjanów, wit. C, polifenoli oraz wartości antyoksydacyjnych: DPPH i FRAP w owocach odmian i klonów maliny z programu hodowlanego Spółki Niwa w Brzeznej.

Odmiana/klon Antocyjany (cyanidin-3 glucoside mg/l) Wit.C (mg/100 g suchej masy) Polifenole (g kwasu galusowego na 100 g suchej masy) DPPH (mmoli trolox/100 s. m., SD w 15 min) FRAP (mmol Fe2+/100 g s. m.w 15 min)
JANTAR 2,4 187,8 0,89 52,46 2,27
PORANNA ROSA 0,2 204,0 0,89 47,38 2,34

 

(Badania wykonane przez dr Mirosław Krośniak UJ Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński – Collegium Medicum, Zakład Bromatologii, w ramach projektów realizowanych przez NCBiR: POIR.01.01-00-0073/16 i POIR.01.01.01-00-0005/17).