Czarna malina, która przewyższa zdolnością antyoksydacyjną nawet malinę czarną Jewel
![]() |
Zgłoszona do tymczasowej ochrony prawnej w grudniu 2019 roku. Autorem odmiany jest dr Agnieszka Orzeł. Krzew: roślina wydaje mało odrostów korzeniowych, o silnym wzroście. Młode i starsze pędy pokryte są licznymi, silnymi kolcami. Owoce: średniej wielkości (3,5-4,0 g), o barwie ciemno-purpurowej, z połyskiem, w kształcie stożka. Są bardzo smaczne. |
|
Charakteryzują się wyższą zdolnością antyoksydacyjną w porównaniu do czarnej maliny Jewel (wyższa zawartość wskaźnika antyoksydacyjnego DPPH ). Zawartość kwasu askorbinowego jest wyższa niż w owocach odmiany Jewel (odpowiednio: 254,1 mg/100 g177,6 mg/100g). Dojrzewanie owoców: pod koniec sierpnia na pędach jednorocznych (1/3 części pędu), w połowie czerwca na pędach dwuletnich. Przydatność odmiany: odmiana deserowa oraz dla przetwórstwa. Podatność na choroby: rośliny są zdrowe, mało podatne na choroby pędów i korzeni. |
||
![]()
|