Purpurowa malina, która przewyższa zdolnością antyoksydacyjną nawet malinę czarną

Zgłoszona do tymczasowej ochrony prawnej w grudniu 2019 roku.

Autorem odmiany jest dr Agnieszka Orzeł.

Krzew: roślina wydaje mało odrostów korzeniowych, o silnym wzroście. Młode i starsze pędy pokryte są licznymi, silnymi kolcami.

Owoce: średniej wielkości (3,5-4,0 g), o barwie ciemno-purpurowej, z połyskiem, w kształcie stożka. Są bardzo smaczne. 

Charakteryzują się wyższą zdolnością antyoksydacyjną w porównaniu do czarnej maliny Jewell (wyższa zawartość wskaźnika antyoksydacyjnego DPPH ). Zawartość kwasu askorbinowego jest wyższa niż w owocach odmiany Jewell (odpowiednio: 254,1 mg/100 g177,6 mg/100g).

Dojrzewanie owoców: pod koniec sierpnia na pędach jednorocznych (1/3 części pędu), w połowie czerwca na pędach dwuletnich.

Przydatność odmiany: odmiana deserowa oraz dla przetwórstwa.

Podatność na choroby: rośliny są zdrowe, mało podatne na choroby pędów i korzeni.