Nowość!!

w sprzedaży od wiosny 2021

 

Wczesna odmiana, o słodkich i jędrnych owocach przypominających w smaku leśne jeżyny

 

Oceniana pod numerem R145301, 2020 zgłoszona do ochrony prawnej i do Krajowego Rejestru Odmian

Autor odmiany: Dr Agnieszka Orzeł

Krzew: pędy o wzroście średniosilnym, bezkolcowe

Owocowanie: owocuje na dwuletnich pędach, we wczesnym terminie – w gruncie w połowie lipca, a w tunelu w drugiej połowie czerwca

Owoce duże (średnia masa 7,2 g, max 10,5 g), błyszczące, słodkie (zawartość ekstraktu 12% Brix), smaczne z charakterystycznym leśnym posmakiem. Nie mają cierpkiego i kwaśnego smaku nawet jak nie są w pełni dojrzałe. Duża jędrność gwarantuje dobrą trwałość pozbiorczą. Ponadto owoce Glorii są mało podatne na rewersję koloru jeżyny.

Odporność na choroby: pierwsze obserwacje wskazują na mniejszą podatność na szpeciela jeżynowca i antraknozę jeżyny.

Przydatność odmiany: odmiana deserowa. Nadaje się do uprawy w gruncie oraz tunelowej na wczesny zbiór. Ze względu na duże, smaczne owoce może znaleźć zastosowanie również w produkcji amatorskiej owoców.

Z badań przeprowadzonych na wydziale farmaceutycznym UJ wynika, że klon NR145301 (‘Gloria’) charakteryzował się wyższą zdolnością antyoksydacyjną oraz zawartością polifenoli od odmiany Loch Tay, dlatego możemy zaliczyć go do tzw. „super owoców” (tabela 1).

Tabela 1. Skład chemiczny badanych klonów hodowlanych oraz odmiany Loch Tay. Niwa Brzezna 2019.

Odmiana/klon hodowlany Aktywność antyoksydacyjna FRAP 30 min. Mmol Fe +2/100g suchej masy Antocyjany mg cyanidin-3-glucoside/100 ml świeżego soku Polifenole g kw galusowego /100 g s.m.
NR145301

Gloria

32,0 70,17 3,14
Loch Tay 27,3 68,58 2,66

(Badania wykonane w 2019 roku przez dr Mirosław Krośniak UJ Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński – Collegium Medicum, Zakład Bromatologii, w ramach projektu realizowanego przez NCBiR: POIR.01.01-00-0073/16 i POIR.01.01.01-00-0005/17).