Delniwa jest wczesną odmianą powtarzającą owocowanie.
Ochronę prawną w UE uzyskała w roku 2017 roku.

Jest odmianą ogólnoużytkową. Produkuje duże, żywo czerwone, błyszczące i bardzo jędrne owoce, a przede wszystkim bardzo smaczne.Te cechy czynią ją przydatną dla rynku owoców deserowych.

Łatwy zbiór owoców i wysoka zawartość ekstraktu oraz dobre wyniki testów zamrażania powodują że jest to odmiana interesująca również dla przetwórstwa. Rośliny produkują sztywne, średniej wysokości pędy. Odmiana odznacza się wczesnym terminem owocowania. W pierwszym roku początek dojrzewania jest po 80 dniach od posadzenia. Dojrzewanie owoców rozpoczyna się w końcu lipca lub na początku sierpnia. Delniwa plonuje na poziomie nieco wyższym niż Polka. Wyeksponowane owoce i łatwość odrywania od szypułki pozwalają sądzić że odmianę tę będzie można zbierać maszynowo.

 

Wysoka jakość owoców:

 

  • czerwone, błyszczące, nie ciemniejące podczas przechowywania
  • masa pierwszych owoców osiąga ok. 7 g, a średnia masa z całego okresu owocowania wynosi 4,5 g
  • wysoka jędrność oraz trwałość po zbiorcza i wytrzymałość na długi transport
  • owoce odznaczają się wyjątkowym smakiem przez cały okres zbiorów, co wyróżnia tę odmianę wśród innych

 

Użyteczność dla przetwórstwa

 

  • wysoki procent owoców w klasie extra po zamrożeniu (całe owoce)
  • wysoka zawartość ekstraktu w owocach do 12,5 % Brix
  • niska wartość odcieku po rozmrożeniu

 

Więcej o odmianie