Delniwa

Delniwa jest odmianą ogólnoużytkową. Produkuje duże, żywo czerwone, błyszczące i bardzo jędrne owoce, a przede wszystkim bardzo smaczne.Te cechy czynią ją przydatną dla rynku owoców deserowych.

Łatwy zbiór owoców i wysoka zawartość ekstraktu oraz dobre wyniki testów zamrażania powodują że jest to odmiana interesująca również dla przetwórstwa. Rośliny produkują sztywne, średniej wysokości pędy. Odmiana odznacza się wczesnym terminem owocowania. Dojrzewanie owoców rozpoczyna się w końcu lipca lub na początku sierpnia. Delniwa plonuje na poziomie nieco wyższym niż Polka dając możliwość uzyskania ok 15 ton/h. Wyeksponowane owoce i łatwość odrywania od szypułki sprawiają, że odmiana ta nadaje się do zbioru maszynowego.

Krótka charakterystyka odmiany

  • czerwone, błyszczące, nie ciemniejące podczas przechowywania
  • owoce duże dochodzące do 7 gram
  • wysoka jędrność oraz trwałość po zbiorcza i wytrzymałość na długi transport
  • wyjątkowy smak przez cały okres zbiorów, co wyróżnia tę odmianę wśród innych
  • łatwość, a co z tym idzie szybkość zbioru
  • wysoki procent owoców w klasie extra po zamrożeniu (całe owoce)
  • wysoka zawartość ekstraktu w owocach do 12,5 % Brix
  • niska wartość odcieku po rozmrożeniu

Delniwa’ charakteryzuje się wysokim procentem suchej masy, może więc znaleźć również zastosowanie do produkcji wysokiej jakości liofilizatów. Wśród innych czerwonych odmian malin charakteryzuje się najwyższą zdolnością antyoksydacyjną, mierzoną wskaźnikami FRAP i DPPH, wysoką zawartością polifenoli oraz witaminy C (Tabela 1). Może być promowana jako super owoc, który na stałe powinien zagościć w diecie podnoszącej odporność na wirusy i choroby nowotworowe.

Tabela 1. Tabela 1. Zawartość antocyjanów, witaminy C, polifenoli oraz wartości antyoksydacyjne (DPPH, FRAP) wybranych odmian malin znajdujących się w kolekcji Spółki Niwa w Brzeznej. Badania wykonano w 2010 r.

 

 Odmiana/klon hodowlany Zawartość ekstraktu

(% brix)

Kwasowość ogólna % zawartość suchej masy Antocyjany mg cyanidin-3-glucoside /100 ml świeżego soku Witamina C mg /100 g świeżej masy FRAP 30 min mmol/100 g s.m. 30 min DPPH mmol Trolox/100 g suchej masy polifenole g kw galusowego/100 g s.m
Malina czerwona, kierunek podwójny zbiór owoców
R159801 12,7 2,04 13,0 3,8 14 15,2 3,6  1,9
Malina czerwona, zbiór pojedynczy we wczesnym terminie, początek sierpnia
‘Delniwa’ 13,3 2,10 16,9 5,3 14,4 16,8 3,9 2,1
NR1616002 13,0 1,55 13,7 4,4 10 14,3 3,4 1,3
NR1747901 9,5 2,26 12,1 6,7 14,5 19,5 4,5 1,8
Malina żółta
NR1616808 11,7 1,91 12,0 0,17 10,1 14,4 4 1,7
Jeżyna
Natchez 11,6 17,1 19,7 3,3 31,5 4,2 3,7
‘Gloria’NR145301 11,4 1,08 15,3 12 2,7 35,6 5,1 3,9
Czarna malina owocująca na dwuletnich pędach
Mac Black 12,9 18,1 51,4 1,9 39,8 3,6 4,1
NR1755301 13,1 16,1 47,3 2,9 40 3,2 4,1
‘Jewel’ 12,4 0,87 19,0 47,3 2,2 37,4 1,9 4,0
Czarna malina owocująca na tegorocznych pędach
‘Niwot’ 13,1 0,91 19,4 75,6 2,2 34 2 3,8
NR1711902 13,0 1,63 18,2 46 2 33,8 3 3,4
Malina purpurowa
‘Heban’ 14,0 1,39 17,0 51,1 2 28,6 3,2 3,4
R176001 15,0 1,39 18,6 68,3 2 33 2,8 3,4

 

(Badania wykonane przez dr Mirosław Krośniak UJ http://www.uj.edu.pl Wydział Farmaceutyczny http://www.farmacja.cm.uj.edu.pl/start, Uniwersytet Jagielloński- Collegium Medicum http://www.cm.uj.edu.pl, Zakład Bromatologii, w ramach projektów realizowanych przez NCBiR: POIR.01.01-00-0073/16