Odmiana o wyższej zdrowotności niż Elsanta o owocach przydatnych głównie dla bezpośredniej konsumpcji

 

Odmiana owocuje w średnio późnym terminie tradycyjnego dojrzewania truskawki.

Rośliny: są silne, tworzą dużo liści, średnią liczbę rozłogów i sadzonek.

Owocowanie: odmiana charakteryzuje się wysoką plennością. W porównaniu z odmianami standardowymi – Elsantą i Sengą Senganą, uzyskiwano wyższy plon owoców (wyższy udział plonu handlowego i mniejsze porażenie przez szarą pleśń). 

Owoce: są bardzo duże lub duże, o szeroko stożkowatym kształcie, twarde, o delikatnej skórce. Są bardzo smaczne i soczyste. Największe owoce posiadają zazwyczaj komorę powietrzną. Charakteryzują się również większą zawartością antyoksydantów w porównaniu do owoców odmiany ‚Senga Sengana’. 

Odmiana jest mało podatna na choroby liści oraz choroby systemu korzeniowego. Bogate ulistnienie i krótkie kwiatostany powodują, że rośliny są chronione przed przymrozkami. Stwierdzono też podwyższoną wrażliwość roślin na herbicydy, podobnie jak w przypadku odmiany Elsanta. 

Z dotychczas wykonanych  doświadczeń i  prób produkcyjnych można wnosić, że  może być cenną odmianą zarówno  deserową, zwłaszcza na rynku lokalnym, jak też do produkcji koncentratów (wysoka zawartość ekstraktu – 10,6% Brix). Ze względu na trudne oddzielanie się owoców od szypułki odmiana ta  jest mniej przydatna do produkcji mrożonek. Zaleca się prowadzenie uprawy w systemie jednorzędowym z uwzględnieniem pełnej ochrony owoców.