Najpóźniejsza polska odmiana o atrakcyjnych owocach

 

Odmiana wpisana do Rejestru Odmian i Księgi Wyłącznego Prawa w 2009 roku.

Autor: Jan Danek

Rośliny wykazują średnią siłę wzrostu, pokrój rozłożysty lub lekko wzniesiony, dość mocno zagęszczony. Wydają dużo rozłogów, kwiatostanów i kwiatów.

Owocowanie: bardzo plenna, późna odmiana deserowa. Obecnie jest najpóźniejszą polską odmianą – pełnia dojrzewania przypada zwykle na drugą dekadę lipca. Owoce są duże, wyrównane wielkością i kształtem, sercowate. Są one jasno czerwone, błyszczące, o skórce delikatnej, lecz mało  podatnej na ogniecenie. Miąższ jest jasny, różowo-kremowy, o delikatnym, przyjemnym smaku i zapachu. Komora powietrzna jest średniej wielkości.

Odporność na choroby: podatność owoców na gnicie jest średnia. W niekorzystnych warunkach rośliny mogą być porażane przez czerwoną plamistość liści i mączniak, a także przez roztocza truskawkowego.
Należy podkreślić, że jest to odmiana intensywna, wymagająca optymalnych warunków uprawy, w tym założenia plantacji przy użyciu zdrowych sadzonek, pełnej ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami, gleby w wysokiej kulturze, ściółkowania słomą, optymalnego zaopatrzenia roślin w składniki pokarmowe i wodę.
Po spełnieniu wymienionych warunków,  głównie ze względu na późny termin dojrzewania owoców, ich wysoką jakość i dużą plenność, może okazać się źródłem sukcesu w uprawie truskawki.